Gepost door: grietjekeller | april 1, 2009

Twee archieven van vrouwen in de CPN in het IIAV.

In het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) bevinden zich twee archieven van vrouwen die (onder andere) in de Tweede Kamer hebben gezeten voor de CPN: Annie van Ommeren-Averink en Wijbrecht van den Muijzenberg-Willemse. Hieronder meer informatie over deze vrouwen en hun archief bij het IIAV:

Annie Ommeren - Averink

Annie Ommeren - Averink

Annie van Ommeren-Averink

Biografie/geschiedenis

Geboren 28 mei 1913 te Enschede, overleden 1 februari 1991 te Haarlem; vooraanstaand communiste, lid van het partijbestuur van de CPN, lid van de Eerste Kamer voor de CPN 1957-1966, 1967-1969 en van de Tweede Kamer 1966-1967; gehuwd met Eep van Ommeren; centrale persoon in de Nederlandse Vrouwenbeweging (NVB) en het maandblad van de NVB Vrouwen (eerder Vrede en Opbouw en Vrouwen voor vrede en opbouw geheten).

Het archief bevat

Jeugdherinneringen z.j.; ingekomen stukken, teksten van toespraken en artikelen 1960-1991; stukken van en betreffende de Nederlandse Vrouwenbeweging (NVB): vergaderstukken 1950-1983; statuten z.j.

Onderwerpen: communisme, volksvertegenwoordigers, werkloosheid, internationale vrouwendag, USSR, Indonesië, Vietnam, Nieuw Guinea

Het archief omvat de periode 1948-1991. Omvang: 0.36 meter. Toegang: inventaris (Word document)

Dit archief is beperkt toegankelijk

Meer informatie buiten het IIAV over Annie van Ommeren – Averink: Anita van Ommeren maakte met Pauline Senn de documentaire ‘Kameraden’ over haar moeder Annie van Ommeren – Averink. De documentaire is te bekijken bij de bibliotheek van Cogis.

NB. Een ander gedeelte van het archief is aanwezig bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Brecht van den Muijzenberg-Willemse

Brecht van den Muijzenberg-Willemse

Wijbrecht van den Muijzenberg-Willemse

Biografie/geschiedenis

Geboren op 17 juni 1897 te Haarlem, overleden op 28 september 1984 te Groet; roepnaam Brecht; lid communistische jeugdbond De Zaaier, waarvoor zij in 1921 Rusland bezocht; in de jaren twintig gehuwd met de sociaal bewogen schilder Peter Alma en onderwijzeres op de eerste, in 1925 opgerichte, gemeentelijke Montessorischool te Amsterdam; lid van de Bond van Nederlandse Onderwijzers later geheten Algemene Bond voor Onderwijzend Personeel (ABOP); in de jaren dertig lerares aan de opleiding voor Montessori-leerkrachten te Utrecht en in opdracht van de Communistische Partij Holland (CPH) medeoprichtster van de Marxistische Arbeidersschool (MAS) te Amsterdam, waarbij zij haar tweede echtgenoot Leen van den Muijzenberg leerde kennen; in juni 1944 werd zij gearresteerd en naar Ravensbrück vervoerd; na de oorlog weer onderwijzeres in het Montessori-onderwijs en redactiesecretaresse van Vernieuwing, het blad van de Werkgemeenschap voor Vernieuwing van Opvoeding en Onderwijs (WVO), waarbij zij van het begin af bij betrokken was; van 1946-1948 was zij lid van de Tweede Kamer voor de Communistische Partij van Nederland (CPN) met als specialisatie onderwijs; trad in 1956 na de Russische inval in Hongarije uit de CPN; tot haar vijfenzestigste verbonden aan De Werkschuit; daarnaast actief in vrouwenorganisaties met name Man Vrouw Maatschappij (MVM), de Nederlandse Vereniging voor Vrouwenbelangen, Vrouwenarbeid en Gelijk Staatsburgerschap en de Bond voor Plattelandsvrouwen; hartsvriendschap met Annie Romein-Verschoor.

Het archief bevat

Ingekomen brieven en ansichten 1924-1984, onder andere van J.J. Wijnkoop uit Moskou 1972-1983 en van de familie Romein 1950-1983; geboorte- en huwelijksaankondigingen 1952-1964; kasboekjes 1940-1945; aantekeningen voor lezingen en artikelen vooral betreffende de positie van vrouwen 1949-1967; stukken betreffende de WVO, het Montessori-onderwijs en onderwijsvernieuwing in het algemeen 1936-1973; stukken betreffende De Werkschuit 1955-1969; stukken betreffende de werkgroep Nederland-DDR 1968- 1969; stukken betreffende het Nederlands Ravensbrück-Comité 1973-1974; documentatie en kranteknipsels voornamelijk over onderwijs. NB. Een ander gedeelte van het archief is aanwezig bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Onderwerpen: concentratiekampen, onderwijs, Werkgemeenschap voor Vernieuwing van Opvoeding en Onderwijs, Oost-Duitsland, tweede wereldoorlog, foto, manuscript, huishoudboek

Periode 1924-1984. Omvang 1.24 meter. Toegang: plaatsingslijst (Word document)

Dit archief is vrij toegankelijk.

In het IIAV beeldarchief bevinden zich 15 foto’s waarop Brecht van den Muijzenberg staat afgebeeld.

Advertenties

Responses

  1. Annie van Ommeren-Averink wordt onjuist vermeld als Annie Ommeren-Averink!
    De CPN heet voluit Communistische Partij van Nederland.
    In beide gevallen hoort het ‘van’ er echt tussen.

  2. Dank u wel, het is veranderd.

  3. bewonderings waardige vrouwen, met het hart op de goede plaats!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: