Gepost door: grietjekeller | april 9, 2009

“Stagiair (v/m) oral history met video bij het IIAV”

(UPDATE MEI 2009: Er is een stagiair gevonden.)

Het IIAV, het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging, is het expertisecentrum voor de informatieverzorging over de positie van vrouwen en vrouwenstudies. Het IIAV verzamelt, bewaart en documenteert het cultureel erfgoed van vrouwen in het verleden en heden. Daarnaast bevordert zij de deskundigheid ten aanzien van de informatieverzorging over de positie van vrouwen. Het IIAV is dé vraagbaak, bemiddelaar en leverancier van informatie en documentatie voor diegenen die zich bezighouden met de positie van vrouwen. Of het nu gaat om boeken, tijdschriften, data, adressen, archieven, beeldmateriaal (actueel of historisch, nationaal of internationaal), het IIAV heeft het in haar bezit of kan u vertellen waar het te vinden is. Het IIAV richt zich in het bijzonder op vrouwenorganisaties, wetenschappers, beleidsmakers, journalisten, programmamakers en informatievoorzieningen die behoefte hebben aan informatie over de positie van vrouwen.

Project Erfgoed van de Oorlog

Het project Erfgoed van de Oorlog is een initiatief van het Ministerie van VWS. Het programma Erfgoed van de Oorlog is een eenmalige en tijdelijke impuls om belangrijk materiaal uit en over de Tweede Wereldoorlog te behouden en het gebruik van dit materiaal te stimuleren. De overheid wil het mogelijk maken dat reflectie op de periode ’40 –’45 en de gevolgen daarvan kan blijven plaatsvinden aan de hand van het meest waardevolle erfgoedmateriaal. Daarbij is belangrijk dat unieke materialen en verhalen uit de Tweede Wereldoorlog behouden blijven. Als het materiaal bewaard blijft en voor iedereen goed toegankelijk is, kunnen mensen een eigen beeld vormen over de Tweede Wereldoorlog. Doel van dit project is het optekenen van ervaringen en herinneringen van vrouwelijke CPN-leden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Wij willen juist diegenen aan het woord laten die geen prominente rol in de partij hebben vervuld en dus met name de verhalen weergeven van vrouwen die tot nu toe weinig aandacht hebben gehad. Dit project heeft tot doel dit hiaat in de Nederlandse geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog enigszins te dichten door de persoonlijke getuigenissen van ‘gewone’ CPN-leden op video vast te leggen. Het project CPN-vrouwen, onderdeel van het project Erfgoed van de Oorlog bestaat uit het opbouwen van een collectie oral history video-interviews met vrouwen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog lid waren van de CPN.

Taken

Als stagiair ga je je bezig houden met de voorbereiding en afhandeling van de video interviews. Je zal de organisatorische voorbereiding voor je rekening nemen. Dwz contact onderhouden met geïnterviewden, afspraken maken. Tevens speel je een belangrijke ondersteunende rol spelen bij het onderzoek naar de (lokale) achtergronden van de CPN-afdelingen, het verzamelen van specifiek materiaal over de geïnterviewden, archief-onderzoek naar (de positie van) vrouwen binnen de CPN en kamp- en verzetsgeschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het aanbod Je bent betrokken bij een bijzonder project, dat zich beweegt op het grensgebied tussen wetenschap (geschiedenis, sociologie, visuele antropologie), erfgoedbehoud en kunst (documentaire film) en waarbij je veel kunt leren over de CPN (sociale bewegingen), Tweede Wereldoorlog en (de praktijk van) oral history.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Josien Pieterse, siensiensien@hotmail.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: