Gepost door: grietjekeller | juli 14, 2009

Tini Schoorl-Straub: herinneringen van een Nederlandse vrouw in Siberië.

Ir. S.J. Rutgers legde in 1921 aan W.I. Lenin het plan voor om met behulp van buitenlandse ingenieurs en vakarbeiders de opbouw van de industrie in Siberië te bevorderen:  steenkoolwinning, het oprichten van hoogovens en een chemische industrie in het Koeznetsbekken. In de plaats Kemerovo werd een kolonie opgericht met 28 nationalisteiten. Waaronder veel Amerikanen van Letse, Finse, Hongaarse of Poolse komaf. Ingenieurs Anton Struik en Dirk Schermerhorn en zijn vrouw Fransje, uit de kring van het Delftsch Studenten Gezelschap voor Sociale Studie, vertrokken respectievelijk in  1922 en 1924 naar Kemerovo. Andere Nederlanders waren: Ir. A. Baars en echtgenoot, K. Niekerk (Nederlands-Amerikaanse timmerman), H. Visch (metallurg) en zijn vrouw Nel, ir. M. de Bussy, ir. E. Dikker (scheikundig ingenieur) en echtgenoot (directie secretaresse op het hoofdkantoor), C. Nieburg (bouwkundig tekenaar), W. Reuderink (electricien) en echtgenoot, ir. G. Schoorl (civiel ingenieur) en echtgenoot (bouwkundig tekenaar), J.M. van der Es (werktuigbouwkundige) en zijn vrouw (apothekersasistente), ir. H.P. Haverkamp Begemann (werktuigbouwkundig ingenieur) en echtgenoot (werkzaam aan de technische archieven en bibliotheek), ir. J.B. van Loghem (bouwkundig ingenieur en architect) en echtgenoot, ir. J. Rugers (civiel ingenieur) en echtgenoot, ir. W. Rutgers (civiel ingenieur). De brieven die de Sovjet-gangers aan hun familie schreven, worden bewaard bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis  (IISG). Hans Olink schreef er in 1993 het boek De vermoorde droom over. Er is ook een televisieprogramma gemaakt over dit onderwerp.

Onder deze groep bevond zich Tini (Chrisina Frederika Petronella) Schoorl-Straub (1898-1986). Zij trouwde in Kemerovo met Gerardus Schoorl. Zij schreef op basis van haar ervaringen in de Sovjet Unie de roman: Een beetje vrijheid. Herinneringen van een Nederlandse vrouw in Siberië (Laren 1965). In de 14 pagina’s ‘Documentatie’ voor in het boek schrijft zij:

“In de kolonie werkte men in ’23 in een min of meer communistisch opgezette gemeenschap. Iedereen werkte, ook de vrouwen, indien niet in een bepaald beroep, dan voor een aantal diensturen in de algemene ‘kitchen’. Daartegenover kreeg men onderdak in het ‘community house’ of een gedeelte van een gezinswoning, een maandelijks rantsoen en wat geld voor de zaken, die vers in de coöperatie of op de markt gekocht moesten worden. Ook kon men, in plaats van het rantsoen op te vragen, in één van de algemene keukens eten. De regeling, waarbij ongetrouwden en werkkrachten met hogere lonen dus de kosten meedroegen voor getrouwden en hun kinderen en arbeiders met lagere lonen, werd gelijk met het instellen van de 17 loonklassen in de zomer van ’23 opgeheven.”

Dit boek van Tini Schoorl-Straub is aanwezig in de IIAV bibliotheek.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: