Gepost door: grietjekeller | augustus 27, 2009

Het IIAV heet nu Aletta

Het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) heeft een nieuwe naam. Vanaf 11 augustus jongstleden heten wij: ‘Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis’. Noteert u www.aletta.nu in uw bookmarks om ook onze geheel vernieuwde website gemakkelijk te vinden.Logogroenopwitmettekst


Reacties

 1. Dag vrouwen van het IIAV,

  Waarom moet dit nou, die naamsverandering? Wat mankeert er aan die prima naam IIAV?
  ‘Aletta’ lijkt wel een potje babyvoeding; zeker voor mensen die nog nooit van Aletta Jacobs hebben gehoord. En dat zijn er tegenwoordig zeer veel.

  Nou ja, dit wou ik even kwijt.

  Fried van Bijnen

 2. Dank u wel voor uw reactie. Wat betreft de onbekendheid van Aletta Jacobs: ze is opgenomen in de Canon van de Nederlandse Geschiedenis. Hieronder het standpunt van Aletta over haar naam:

  Aletta heeft een magnifieke collectie in haar bezit. Maar te weinig mensen weten dat. Met onze oude naam (IIAV) was een grotere naamsbekendheid zeer moeilijk te bereiken. Het IIAV was vooral bekend bij een relatief kleine groep geïnteresseerden, in de wetenschap en bibliotheek- en archiefwereld en bij vrouwenorganisaties. De naamsbekendheid van het IIAV bij het brede publiek was niet groot en de communicatieve kracht was gering.
  Verhoogde zichtbaarheid
  Dit is hard nodig omdat wij grotere inkomstenstromen vanuit de markt willen genereren. En daarbij ook een jonger publiek willen bereiken. Met de oude naam die nauwelijks bekend was bij een breed publiek was dat heel moeilijk. Mensen vinden ons makkelijker als ze onze naam onthouden. Vandaar dat in een lang en intensief proces met veel betrokkenen en de Raad van Toezicht is gekozen voor een makkelijk uitspreekbare naam, waar bovendien een grote historie achter schuil gaat.

  De naam ‘Aletta’
  Het eerste woord van de nieuwe naam, Aletta, refereert aan het feministisch rolmodel Aletta Jacobs. Uiteraard zijn er meer historische rolmodellen waarvoor wij hadden kunnen kiezen. Maar we hebben een directe band met Aletta Jacobs, omdat haar collectie het begin van het archief vormde. Het voordeel van Aletta Jacobs is bovendien dat zij in de Canon van de Nederlandse Geschiedenis is opgenomen en dat deze wordt onderwezen op school. Ook een jong publiek weet zo ‘Aletta’ te associëren met vrouwen, feminisme en emancipatie. En dat is een groot voordeel voor onze organisatie. We hebben bewust niet gekozen om ook de achternaam van Aletta Jacobs of andere toevoegingen te gebruiken. Kort en krachtig communiceert immers het best. Overigens heet onze collectie nog IAV, dit is statutair vastgelegd.

  Instituut voor vrouwengeschiedenis
  Het tweede deel van onze naam, instituut voor vrouwengeschiedenis, verwijst directer naar ons archief en bibliotheek, en naar onze wetenschappelijke ambities. Er is bewust gekozen voor vrouwengeschiedenis en niet voor bijvoorbeeld instituut voor genderrelaties. In de eerste plaats omdat het begrip ‘gender’ in Nederland niet zo ingeburgerd is. In de tweede plaats omdat we het begrip gender voornamelijk als een analytisch begrip gebruiken. Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis, houdt zich bezig met genderrelaties, waaronder ook transgenderrelaties vallen.

  Voor alle vrouwen
  Aletta is er voor álle vrouwen die in Nederland wonen. We zijn evenwel geen actiegroep en presenteren geen actieprogramma’s. Wel zijn we een platform voor iedereen die informatie wil delen en verder onderzoek wil bevorderen. We werken daarbij graag samen met (vrouwen)organisaties, bevorderen ook wetenschappelijk onderzoek naar vrouwen en genderrelaties en stellen de eigen archieven en collecties beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Niet voor niets zijn er vier hoogleraren aan Aletta verbonden. Met Aletta willen wij alle ‘doelgroepen´ van dienst zijn.

  Internationaal
  Het woord ‘internationaal’ is niet meer terug te vinden is in de naam. Dat wil uiteraard niet zeggen dat wij niet meer internationaal actief zijn. Integendeel, slechts een korte blik op de website laat zien dat wij grote internationale projecten hebben. En mochten er mensen zijn die niet weten waar Aletta voor staat, dan geven de descriptor- instituut voor vrouwengeschiedenis- en de tagline – sharing the past, creating the future- voldoende duiding.

  Kapstok
  Naamsveranderingen roepen vaak (emotionele) reacties op. Enige relativering is daarbij op zijn plaats. Uiteraard is de naam maar een kapstok van dat waar wij voor staan: het bewaren en delen van geschiedenis, inspireren, kennis vergroten over de positie van vrouwen en genderrelaties en onderzoek op dit gebied bevorderen. Daarmee willen wij bijdragen aan de emancipatie en positieverbetering van vrouwen. Nationaal èn internationaal. Met de naam ‘Aletta’ gaat dat hopelijk makkelijk. En bereiken we iedereen: bestuurders, wetenschappers, informatiespecialisten en het grote publiek, kortom iedereen betrokken en nog nìet betrokken bij onze organisatie!

  Uw mening
  Aletta hoort graag wat u van de nieuwe naam en uitstraling vindt.
  aletta@aletta.nu
  http://www.aletta.nu/aletta/nl/nieuws/nieuwsbrief/nieuws_detail/_pid/column2_1/_rp_column2_1_elementId/1_3016

  • Heel goed Grietje Keller, dat u zo uitgebreid de motieven voor het nieuwe beleid uit de doeken doet, vooral voor degenen die niets weten van de oorsprong, de noodzaak en het bestaansrecht van het IAV i.h.b., en de vrouwenbeweging i.h.a. Onwetenden zijn er tegenwoordig dramatisch veel.
   Voor een ouwe feministische rot als ik is het nogal zuur te beseffen dat zelfs een oud en eerbiedwaardig instituut als het IAV Veronica-achtig populair & commercieel ‘moet gaan’ om haar voortbestaan(?) veilig te stellen. Terwijl dat gewoon uit de publieke middelen behoort te komen omdat vrouwencultuurgoed van onschatbare waarde is voor de hele bevolking. Zeker in tijden waar men de mond vol heeft over vrouwenrechten in ANDERE – met name niet-christelijke – culturen. Ik wens jullie (ons) succes. – FvB


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: