Gepost door: woestproducties | november 19, 2010

Aletta Jubileumcongres Oral history

In december 2010 bestaat Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis, 75 jaar. De dag na de uitreiking van de Aletta van Nu Prijs, houdt Aletta een jubileumcongres. De bijeenkomst staat in het teken van Oral history, de methode die Aletta gebruikt om de geschiedenis te verzamelen ‘zoals het echt was’. Iedereen is uitgenodigd om op 3 december deze jubileummiddag bij te wonen.

Geschiedenis van verzamelen
Aletta heeft inmiddels een imposante verzameling boeken, tijdschriften en archieven opgebouwd. Het IAV begon al bij haar oprichting met het verzamelen van egodocumenten als bronnen voor de geschiedenis van de vrouwenbeweging. Begin jaren tachtig volgde de dagboekencollectie en in 2006 het verzamelen van levensverhaalfragmenten in het project Haar Geschiedenis. Vanaf 2006 heeft het IIAV een afdeling opgebouwd die oral history bronnen creëert, verzamelt, toegankelijk maakt en duurzaam opslaat.

Oral history
Op het jubileumcongres presenteren experts op het gebied van oral history (en andere methodes om een eigen bronnencollectie op te bouwen) hun ervaringen. De sprekers werkten mee aan Oral history projecten die Aletta tot nu toe ontwikkeld heeft, zoals over de Tweede Wereldoorlog en de Tweede Feministische Golf. Een project over het Labyrint (obstakels voor vrouwen om aan de top te komen) is in voorbereiding. In het project Verteld Verleden wordt samen met andere erfgoedinstellingen een portal gebouwd om landelijke oral history collecties beter toegankelijk en doorzoekbaar te maken.

http://www.aletta.nu/jubileumcongres


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: