Meer informatie

Erfgoed van de Oorlog: Verhalen van CPN-vrouwen

Een project van Aletta, instituut voor vrouwengeschiedenis (voorheen Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging, IIAV)

De Communistische Partij van Nederland (CPN) werd aan het begin van de oorlog verboden maar de partij zette haar activiteiten al snel voort in de illegaliteit. Zo kwam het dat veel voormalige CPN-leden waren betrokken bij het verzet. In de CPN waren ook veel vrouwen actief. Het IIAV wil hun verhalen vastleggen op camera en bewaren in een video-archief.

De CPN was in de jaren voor de oorlog een kleine partij. Na de Duitse inval en de capitulatie werd de partij door de bezetter verboden. De CPN had zich hier echter al op voorbereid, en kon haar activiteiten zo heel snel in de illegaliteit voortzetten. Er waren ook veel vrouwen actief in de vooroorlogse CPN en in de verzetsperiode die daarop volgde.

Video-archief
Door middel van op camera vastgelegde interviews willen de onderzoekers van het IIAV nagaan waarom deze vrouwen lid werden van de CPN en of zij zich ook als vrouw daadwerkelijk thuis voelden in de sterk op eenheid gerichte partijcultuur. Deze benadering maakt het ook mogelijk om de oorlogsverhalen van de geïnterviewden in een bredere context te plaatsen. De interviews worden bewaard in het video history-archief van het IIAV en opgenomen digitale kerncollectie Getuigen Verhalen van de KNAW, zodat toekomstige generaties ze kunnen gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.

Dochters uit CPN-gezinnen
Het IIAV wil ook de verhalen vastleggen van de dochters uit CPN-gezinnen. Hoe heeft de keuze van hun ouders en hun verdere leven beïnvloed?

Oproep: Wilt u uw verhaal vertellen?

Het IIAV is nog op zoek naar vrouwen die actief lid waren van de CPN en die voor 1930 zijn geboren. Wilt u uw levensverhaal vertellen zodat de volgende generaties uit de eerste hand kunnen horen hoe het was om als vrouw lid te zijn van de CPN? Schrijf dan naar:

“CPN-vrouwen” t.a.v. Josien Pieterse
IIAV, Obiplein 4
1094 RB Amsterdam
Of stuur een e-mail naar cpnvrouwen@gmail.com.
U kunt contact opnemen het onderzoeksteam:
Josien Pieterse (06-24764347) en
Annemarie Bibo (06-27078744).
U kunt hen ook bereiken op het IIAV-nummer 020-5611283

Met uw persoonlijke verhalen wordt zorgvuldig omgegaan. Het IIAV garandeert desgewenst uw anonimiteit.

Verkiezingsaffiche communisten

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door Erfgoed van de Oorlog, een project van het ministerie van VWS.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: